Voorlezen geeft kinderen voorsprong

Voorlezen geeft kinderen voorsprong


De afgelopen weken stonden bij Simba en Peuteropvang De Kabouters in het teken van de ‘Nationale Voorleesdagen’, waarbij extra aandacht wordt gegeven aan het belang van voorlezen. Simba doet jaarlijks mee aan dit grote voorleesfeest, met gezellige voorleesontbijtjes in pyjama, voorleesvrijwilligers op verschillende groepen, een poppentheater op locatie, een bezoek aan een voorstelling in de bibliotheek en creatieve activiteiten rondom een thema uit het prentenboek van het jaar. Dit keer was dat “De kleine Walvis” van Benji Davies, waarin Boy centraal staat, die samen met zijn vader en zes katten in een klein vissershuisje woont. Na een stormachtige nacht vindt hij een jonge walvis op het strand. Dat is het begin van een bijzondere vriendschap.

Het hele jaar voorlezen
De voorleesdagen in januari zijn iedere keer een mooie start van een nieuw voorleesjaar. Want voorlezen gaat bij Simba het hele jaar door, elke dag opnieuw. De allerjongsten laten we kennismaken met babyboekjes. Na de eerste fase van alleen kijken naar een boekje, een boekje leren vastpakken (en natuurlijk in je mond stoppen), is het aan de voorlezer om dingen te benoemen en samen gezellig te praten (brabbelen) met een boekje erbij. Het jonge kind gaat begrijpen dat er heel veel moois in een boekje staat en uiteindelijk gaat het steeds meer herkennen. Waar een kind in het begin de meeste belangstelling heeft voor de plaatjes, leert het later dat er in een boek woorden voorkomen en dat die woorden samen een verhaal vormen. Tijdens de gezellige momenten van voorlezen leren de kinderen steeds nieuwe woorden bij.

Taalontwikkeling
Uit onderzoek is gebleken dat voorlezen van jongs af aan, kinderen een voorsprong geeft in hun taalontwikkeling waar ze later op school profijt van hebben. Wij geven kinderen heel graag die voorsprong en zien voorlezen als een belangrijk onderdeel van de opvang. Iedere locatie heeft een voorleescoördinator die in samenwerking met de bibliotheek zorgt voor boeken rondom een thema, materialen verzamelt om een vertelkoffer samen te stellen en zorgt voor gezellige voorleeshoeken. Daarnaast zijn onze pedagogisch medewerkers getraind in het interactief voorlezen aan jonge kinderen.

Herkenning
Met een spannende vertelkoffer, met daarin materialen die passen bij het boek, wordt het voorlezen nog interactiever en door een verhaal vaker met de kinderen te lezen, is er steeds meer herkenning. Dit keer maakten we bijvoorbeeld een vissersbootje net als Boy uit het boek en gingen we een stukje ‘varen’, we knutselden een walvis en maakten voor hem een mooi plekje in een zelfgemaakte zee. Door stukjes van een verhaal na te spelen en met elkaar over een boek te praten, leren de kinderen spelenderwijs nieuwe woorden.

Inspirerende ouderavond
Op de startdag van de Nationale Voorleesdagen organiseerde Simba een ouderavond over voorlezen die onder leiding stond van Liselotte Dessauvagie (leesbevorderaar). Niet alleen ouders, maar ook opa’s en oma’s waren hier van harte welkom dus was er op woensdagavond 25 januari in de bibliotheek van Monster een gezellige mix van ouders en grootouders aanwezig. Naast veel nuttige informatie en inspirerende filmpjes over de manieren van voorlezen konden (groot)ouders direct met hun neus in de boeken duiken en werden nieuwe ouders gratis lid van de bibliotheek.

Simba gaat er, samen met ouders, weer een mooi voorleesjaar van maken want voorlezen is voorsprong en een elke dag opnieuw een feestje!

voorlezen2017 1